Hva er er U-verdi

U-verdien forteller deg hvor god varmeisolasjon et vindu eller dør har. Det er kanskje naturlig å tenke at jo høyre U-verdi, desto bedre isolerer det, men det er faktisk motsatt. Jo lavere U-verdi, desto bedre isolerer det, siden det innebærer at vinduet ikke slipper ut varm luft.


Hvis U-verdien er lav, har du et produkt som isolerer godt. Og god isolering på vinduene kan ofte resultere i utvendig dugg. Andre forhold kan spille inn, som for eksempel temperaturen i rommet, avskjerming, vind og luftfuktigheten utendørs.

Kondens utvendig?

Gode vinduer med lav u-verdi slipper gjennom mindre varme. Da blir glasset varmere på innsiden og kaldere på utsiden. Inne blir det da mindre kaldras og mindre kondens på den innvendige siden. På utsiden av vinduene vil det oftere bli kondens. Dette skjer særlig på sen høst eller tidlig vinter på kalde og klare netter med høy luftfuktigheten.

Kondens innvendig?

Som oftest er det inneklimaet som skaper dugg på innsiden av vinduer/balkongdører/skyvedører. For mye dugg over lengere tid kan skade produktet.


Ved å holde jevn, middels temperatur, og gjennom å holde luftfuktigheten lav nok unngår man som oftest dugg på innsiden. God utlufting kan bidra til å begrense innvendig dugg.

Termisk brudd

Hvis man opplever at et glass plutselig sprekker uten forvarsel eller ytre påkjenning, er sansynligheten stor for at dette kan skyldes et termisk brudd. Termisk brudd skyldes spenninger i glasset, oftest grunnet temperaturforskjeller, som fører til at glasset sprekker. Bruddet får gjerne et karakteristik utseende som sprer seg ut fra brudd punktet i glasskanten og forgrenes i et eller flere brudd.


Man kan dessverre ikke sikre seg  helt fra et termisk brudd, men for å redusere faren er det viktig at man passer på å unngå en delvis tildekking av glasset, hvor deler av glasset blir varmere enn resten, spesielt ved sterk stol (slik som persienner, folier, markiser, utstikk, beplantning etc.) Samt å sørge for god lufting rundt vinduer ved å ikke ha tette gardiner rett ved glasset når solen står på, eller store møbler som dekker vinduet. 


Ettersom termisk brudd ikke skyldes en kvalitets- eller produksjonsfeil, vil dette ikke dekkes av garantien på vinduet.

Hvordan måle riktig?

For å måle riktig er det best å ta av foringer og lister, og måle utvendig karm på eksisterende vindu/dør.
Evt så kan man måle åpningen i veggen, og deretter trekke fra ca 2 cm i bredden og høyde.
Ved bestilling skal det oppgis bredde x høyde inkl karm.De aller fleste produktene er utadslående, med mindre noe annet er spesifisert.
Man skal derfor alltid angi slagretning sett utenfra og på hengselsiden, (forutsatt at døren/vinduet er utadslående).

Glasstyper

Vi kan tilby forskjellig type glass til våre produkter:


Sikkerhetsglass


Sikkerhetsglass finnes i en rekke ulike utførelser, med beskyttelse mot ulike påkjenninger: Fallrisiko, personskade ved kollisjon, innbrudd, hærverk, prosjektiler og trykkbelastning. Noen forskriftskrav løses med tykkere glass, andre med spesialglass. De to vanligste løsningene for sikkerhetsglass er herdet- og laminert glass.


Laminert glass


Laminert glass består av to eller flere lag med glass som limes sammen med en spesiell folie. Laminert glass kan leveres av flere lag av glass og folie, basert på dine krav. Når laminert glass knuses holder folien glasspartiklene samlet. Resultatet er en barriere som fortsatt er sterk nok til å holde innbruddstyver ute. NorDan anbefaler laminert glass i alle dører og sidefelt til dører, og i områder hvor kollisjoner mellom mennesker og vinduer kan forekomme.


Herdet glassHerdet glass er fra 4-6 ganger sterkere enn vanlig glass av samme tykkelse. Herdet glass produseres ved at det ferdige glasset varmes opp før det hurtig kjøles ned igjen. Slik avkjøles den ytre overflaten på glasset raskere enn midten. Det skaper en forspenning i overflaten, noe som gjør glasset langt vanskeligere å ødelegge. Når herdet glass knuser blir glasspartiklene mange, små og relativt ufarlige.


Lyd- / støydempende produkter


Støy kan resultere i alvorlige helseproblem, men få har kjennskap til at vinduer er et av de svakeste punktene når det gjelder støy. Glasset kan fåes med forskjellige støy­reduksjon.


SolglassFor mye varme eller lys som stråler inn i et rom kan gi områder som er ubehagelig å bo eller arbeide i. Solbeskyttende produkter kan brukes til å kontrollere hvor mye lys og varme som slippes inn i rommet. Typisk er det at sørvendte fasader som er utsatt for mye sol har store fordeler med lys og varmeregulerende produkter.

I vårt kalde land i nord så kan det virke underlig at vi har behov for å stenge varmen ute. Stadig forbedrede byggemetoder og konstruksjoner, resulterer i bygg med bedre varmebalanse og økt behov for kjølig sommerstid.

Vi har valgt en løsning som slipper inn godt med lys, men stopper ca 70% av solvarmen. Dette gir en merkbar positiv effekt på innemiljøet i store deler av året og bidrar til en stabil varmebalanse i huset.


Trykkluftsventil


Dersom vinduene skal plasseres i en hytte el. som ligger mer enn 800 meter over havet, anbefaler vi at det legges inn en trykkventil i glassenheten. På grunn av forskjellen i luftrykket på omgivelsene og på gassen i glassenheten, kan det være fare for at glassene vil sprekke. En trykkventil utligner forskjellene i lufttrykket og reduserer faren for sprekk.