Å skulle velge riktig vindu for din bolig kan være både spennende og utfordrende – det finnes nemlig mange ulike modeller og løsninger. Her har vi samlet noen av de mest populære løsningene, slik at du får bedre oversikt.

Alt om vinduer artikkelbilde

Vinduer er ikke bare noe du kan se ut av – de kan også få din bolig til å se bra ut! De er nemlig med på å gi din bolig både karakter og identitet. 

Gode vinduer bidrar selvfølgelig også til å motvirke at trekk eller fukt kommer inn i boligen. 

I tillegg kommer vinduer i mange ulike former og fasonger, samtidig som de kan ha ulike funksjoner. Det er med andre ord mange valgmuligheter.

Her skal vi gjennom de viktigste punktene du må tenke på når du vurderer å bytte, samt kikke litt på de mest populære variantene.

Gamle vinduer fører til dyrere strømregning

Det finnes mange gode grunner til å oppgradere vinduene. En av de viktigste for folk flest må likevel være at gamle vinduer ofte bidrar til stort varmetap. Selv om vinduer ofte står for en brøkdel av boligens ytterflate, vil de likevel stå for rundt 10 ganger så mye varmetap som ytterveggene. Da er det viktig å ha vinduer med lav U-verdi.

Hva er egentlig U-verdi? U-verdi viser til hvor godt et vindu isolerer. Rent teknisk er U-verdien hvor mye varme som passerer per kvadratmeter vindu eller dør ved en temperaturforskjell på én grad celsius. Eller enklere sagt: Jo lavere U-verdi dess bedre varmeisolasjon. 

Eldre vinduer har ofte mindre grad av isolasjon, samtidig som de ofte vil ha slitasje. Dette kan føre til at U-verdien blir høy. Da vil man miste mye varme i boligen, og bli nødt til å bruke mer energi for å varme opp boligen. 

Ta gjerne kontakt om du har spørsmål tilknyttet isolering av vinduer og U-verdi.

Nye krav fra EU

Mens du leser denne artikkelen jobber EU med det som kalles “bygningsenergidirektivet”, også kjent som EPBD. I dette direktivet foreslås det regler som vil få store konsekvenser for alle i Europa – også for oss i Norge.

Det største kravet som foreslås i direktivet er at alle boliger, både nye og gamle, skal bli nullutslippsboliger innen 2050. Om dette skal nås er det mange boliger som må gjøres mer energieffektive.

Dette skal skje gradvis, og det er derfor viktig å sjekke hvilken tilstand dine vinduer er i. 

Har du en bolig fra etter 2010 vil boligen være bygget etter byggestandarden Tek10 eller Tek17, og i utgangspunktet ha energiklasse C. Dersom den er eldre, vil vinduene dine trenge oppgradering for å kunne holde tritt med de nye kravene fra EU. 

Ta gjerne kontakt for å spørre oss om energieffektivisering av dine vinduer.

Ønsker du å lese mer om EPBD, finner du det meste du skulle ønske å vite i denne artikkelen fra Huseierne. 

Hvordan måle vinduer?

Dersom du har litt verktøy hjemme, kan du enkelt ta mål av ditt vindu på egen hånd. For å få helt riktige mål er det viktig at du er nøyaktig, og at du gjerne måler flere ganger for å være helt sikker på at du har målt riktig.

Fjern lister og foringer for å eksponere hele karmen, og mål denne fra ytterkant til ytterkant både i høyden og i bredden.

OBS: Skulle du bomme med noen millimeter, så har våre eksperter nok erfaring til å skjønne hvilket mål du egentlig skulle frem til.

Hvilke typer vinduer finnes?

Som nevnt ovenfor kommer vinduer i mange ulike former og fasonger. Her er et utvalg av våre mest populære: 

Vindu med toppsving

Et vindu med toppsving er både sikkert og brukervennlig. De kan enkelt brukes til lufting, og kan snus 180 grader slik at man kan vaske glasset på utsiden innenfra.

Våre vinduer med toppsving kommer i forskjellige størrelser, og de kan lett tilpasses etter ditt behov.

Se utvalget i nettbutikken

Vindu med fast karm

Vinduer med fast karm har flere fordeler. De har få bevegelige deler, noe som gjør at de i mindre grad blir utsatt for slitasje. I tillegg fører den faste karmen til å dempe mye av både lyd og kulde utenfra, som bidrar til et bedre inneklima.

Disse vinduene kommer både i klassiske og moderne finisher, som gjør at de kan passe godt i enhver bolig. Husk på at vinduer med fast karm ikke kan åpnes. 

Se utvalget i nettbutikken

Topphengslet vindu

Topphengslede vinduer passer perfekt til både vaskerom, hobbyrom og øvrige kjellerarealer.

Se utvalget i nettbutikken

Sidehengslet vindu

Sidehengslede vinduer åpnes, naturlig nok, fra siden. Med disse vinduene får du god luftstrøm inn i boligen, samtidig som du får godt utsyn til dine uteområder.

Hos oss finner du sidehengslede vinduer i mange ulike størrelser, slik at du finner en løsning som funker best for deg. 

Se utvalget i nettbutikken

Utvalgte vinduer

Topphengslet-100x50-1.png
Finestra topphengslet vindu (U1,4) 100×50
kr1 890,-
Utmerket vindu til kjeller, garasje eller bod. Leveres hvitmalt med...
Topphengslet-50x50-1.png
Finestra topphengslet vindu (U 1,4) 50×50
kr1 690,-
Utmerket vindu til kjeller, garasje eller bod. Leveres hvitmalt med...
Topphengslet-100x40-1.png
Finestra topphengslet vindu (U 1,4) 100×40
kr2 395,-
Utmerket vindu til kjeller, garasje eller bod. Leveres hvitmalt med...
Finestra-Toppsving-120x120-2.png
Finestra toppsving vindu 120×120
kr4 990,-
Toppsvingvindu med 2-lags superenergi glass med argon.

Hvordan monterer du vinduer?

Å montere vinduer trenger ikke være vanskelig. Det krever likevel at du har god tid, at du har forberedt deg godt samtidig som du må være svært nøyaktig. Vi kan selvfølgelig ta hele jobben for deg, men hvis du ønsker å ta jobben selv så kan du følge denne oppskriften fra vår leverandør Gilje:

Vedlikehold av vinduer

Som med alt annet av interiør og eksteriør vil hvordan du behandler vinduene dine påvirke både levetid og vedlikeholdsbehov. Gode rutiner for behandling og renhold vil også sørge for at vinduene beholder utseende sitt over tid. 

For hengslene anbefaler vi at du smører dem med en syrefri olje, og at du smører silikon eller silikonsmøremiddel på tetningslistene med en klut. 

Karmene rengjør du med en fuktig klut med passende rengjøringsmiddel, mens selve glasset vaskes med såpevann og nal. Det er lurt å tørke av alle deler av vinduet med en tørr klut etter renhold.

Har du spørsmål om vinduer, ta kontakt med din nærmeste forhandler fra listen nedenfor.